Monumenten

Stadsherstel

In Woerden is stadsherstel niet altijd vanzelfsprekend geweest. Veel van wat wij nu als erfgoed beschouwen, is in de vorige eeuwen verdwenen. Vaak werd de vooruitgang als belangrijkste reden genoemd om monumentale en voor nu beeld-bepalende panden te slopen. In plaats daarvan kwam een modern pand met vaak een geheel ander volume en een ander gebruik ervoor in de plaats.

Stichting Stadsherstel Woerden zet zich in voor het behoud van cultuurhistorisch waardevolle panden. Sinds de oprichting - mogelijk gemaakt door de Gemeenteraad van Woerden - doet de stichting dit door aankoop, restauratie/ renovatie van waardevolle panden. De stichting verhuurt niet maar verkoopt het gerestaureerde pand.

In veel gevallen koopt een particulier zo'n bijzonder pand en restaureert het met veel liefde en geduld, kijk wat dat betreft eens naar Coppenhage aan Rietveld of Villa Rijnoord aan de Oudelandseweg. Stichting Stadsherstel is er voor de panden die nog geen gelukkige eigenaar hebben.

Na het succesvolle project aan de Havenstraat, heeft de stichting in 2017 het volgende restuaratieproject aan Rietveld 25 - beter bekend als De Burgemeesterswoning - afgerond.